Menu

None

Thema: Theodyssee

Tekening van Odysseus die de Sirenen passeert
Odysseus passeert de Sirenen. Uit 'De geschiedenis van de muziek', door Nauman, 1897. Via iStock/Vladi333

Arnoud den Boer, beschrijft in Theodyssee hoe zijn denken over het lijden een radicale verandering onderging. Hij illustreert zijn visie met het verhaal van de Odyssee. Net als Odysseus kiest God er vrijwillig voor om zich aan de mast te laten binden en zich over te geven aan alle vormen van lijden die de mens ervaart. Wanhoop, het verliezen van perspectief, het geworpen zijn in deze wereld, het absurde, ambigue en ambivalente, al deze ervaringen zijn onderdeel van de totaalervaring die de schepper gecreëerd heeft en zelf ondergaat. Door zich met de mens aan het lijden bloot te stellen heeft God de angel van het absurde tenietgedaan en een nieuwe manier van leven mogelijk gemaakt.

Elsbeth gaat in deze aflevering van De theologie podcast in gesprek met Arnoud den Boer, universitair hoofddocent wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde uitgaven

Lees ook het nummer van Schrift over lijden

Cover van het nummer van Schrift over lijden.

Lijden is van alle tijden en roept vragen op. Waarom is er lijden? Waardoor lijd je? Hoe ga je er mee om? In onze tijd worden lijden en de dood niet echt (meer) besproken. In onze succescultuur is lijden not done; het past niet bij deze maatschappij en de eisen die zij stelt. Lijden is vervelend en staat in de weg. En toch kunnen we er niet aan ontkomen. We lijden op verschillende manieren: door gemis, door verlangen, door gebrek, door ziekte, rouw, of een gevoel van zinloosheid, existentieel lijden, langdurig of kort lijden…

Bekijk ook de thema pagina over de betekenis van het boek Job en het lijden

Waarom is er lijden? En wat heeft God ermee te maken? In het Bijbelboek Job gaat het over deze vragen. Het is een rauw verhaal van een man die in korte tijd alles kwijtraakt. Elsbeth gaat in gesprek met dr. Paul Visser over de lastige vragen waarmee het lijden gelovigen confronteert en ook over het dieper verstaan van Gods grootheid en nabijheid. [lees verder]

Lees ook deze artikelen

Lijden omwille van Jezus

Wanneer de schrijver van het Matteüsevangelie zijn werk optekent, tussen ongeveer 70 en 80 na Christus, is er spanning voelbaar in het oude Palestina. De verwoesting van de tempel in Jeruzalem in 70 heeft desastreuze gevolgen. Joodse christenen worden met de nek aangekeken door Joden en ook de spanning tussen Joodse christenen en niet-Joodse christenen is al een tijdje aan het broeien. In die tijd schrijft Matteüs een evangelie.
[lees verder]

Preekillustraties: Lijden

Lees in dit artikel preekillustraties met het thema lijden, van onder andere M. Luther, William Shakespeare, Etty Hillesum en D. Bonhoeffer.
[lees verder]

Lijden zoals Christus

Hoe wordt het motief van de lijdende knecht dat we kennen uit Jesaja gerecipieerd in een context van daadwerkelijk slavernij? Voor het beantwoorden van die vraag start ik bij Jesaja, om vervolgens via 1 Petrus 2 terug te keren naar Suriname. [lees verder]

Lijden

Auschwitz staat symbool voor het leed dat mensen is aangedaan tijdens de holocaust. In de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan zes miljoen joden vermoord door de nazi’s. Een kwart van deze slachtoffers stierf in Auschwitz, het concentratiekamp dat speciaal voor vernietiging was ingericht. Woorden schieten tekort om het absurde hiervan te beschrijven, laat staan het raadsel te verklaren. Ooit werd een rabbijn de vraag voorgelegd: Hoe kunt u na Auschwitz nog in God geloven? Deze jood antwoordde slechts met een tegenvraag: Hoe kunt u na Auschwitz niet in God geloven? [lees verder]

5 lessen over lijden

Leven en lijden is onlosmakelijk verbonden bij elkaar. We hoeven maar naar het nieuws te kijken en het lijden dringt zich meteen aan ons op. Maar soms is het ook in ons dagelijks leven een groot thema. Het lijden is ook één van de belangrijkst thema’s in de Bijbel. Het begint al in Genesis, met de beschrijving van de intrede van het kwaad en de dood in de schepping. Hier volgen 5 lessen over lijden. [lees verder]

Hoe kan God het lijden toelaten?

In het bezoekwerk klinken soms moeilijke geloofsvragen, zoals ‘Waar is God?’ en ‘Waarom laat hij het lijden toe?’ Hoe reageer je als ouderling of bezoekmedewerker op deze vragen? Welke antwoorden kun je wel en niet geven?
[lees verder]

Wellicht ook interessant

Brandende roos
Brandende roos
None

Levende Liefdesvlam: tussen vastlopen en verlangen naar God

Jan van het Kruis (1542–1591) behoort tot de bekendste mystieke stemmen binnen de rooms-katholieke traditie. Maar zijn hervormingsijver bracht hem ook in conflict: in 1578 sloten medebroeders hem op in een kloostercel, waar hij negen maanden eenzaam doorbracht. Het jaar daarop schreef hij zijn indringende gedicht Levende Liefdesvlam. Uitgeverij Carmelitana bracht een vierdelige hertaling uit van zijn werken. Marianne Vonkeman bespreekt Levende Liefdesvlam. Gedichten – Brieven – Kleine werken.

Monnik met een kruis en bel
Monnik met een kruis en bel
None

Reactie op Jan Martijn Abrahamse, Verlangen naar het heilige

Heiligheid is een notie of een karakteristiek die het geseculariseerde Westen grotendeels teloorgegaan is. Of toch niet? Abrahamse geeft in dit fascinerende essay aan dat wij er wellicht te gemakkelijk aan voorbij geleefd hebben. Terwijl heiligheid wel degelijk aanwezig was en nog steeds is. Hij spreekt niet voor niets over ‘herontdekken’: heiligheid is verborgen aanwezig en kiert op gezette tijden en plaatsen door de barsten van ons gepantserde zelf heen. Taalkleed en stijl van schrijven zijn nadrukkelijk evocerend bedoeld. Je leest niet alleen een intensief en geleerd betoog, maar je wordt ook meegenomen op een fascinerende ontdekkingsreis.

Nieuwe boeken