Menu

Basis

Wilde haren

Lieve Toos

Cartoon Bert Kuipers Woord & Dienst 2023-10 kleur-2

Een nieuwe rubriek met prangende vragen en accurate antwoorden, dat is Lieve Toos. Heeft u ook een pijnlijke of een prangende vraag waar u graag een accuraat en adequaat antwoord op krijgt? Stuur het naar de redactie van Woord & Dienst.

Lieve Toos,

We zijn als gemeente gezegend met een leuke vrouwelijke predikant. Toen zij een aantal jaar geleden hier bevestigd werd, had zij een kort pittig kapsel. Maar inmiddels heeft ze haar blonde haren laten groeien.

Nu stoort het mij best wel dat ze vaak met haar haren los voorgaat. Ik heb haar, samen met een aantal andere vrouwelijke gemeenteleden, regelmatig toegefluisterd dat dat korte haar toch veel beter staat. Maar ze doet er niets aan.

Als ze nu nog maar haar haren zou opsteken, maar ook dat gebeurt helaas zelden, ondanks het feit dat ik haar daar nadrukkelijk over gecomplimenteerd heb. Mij storen die loshangende lange haren steeds meer, zodat ik me moeilijk kan concentreren op de dienst en haar preek. Wat te doen?

Gemeentelid van een langharige predikante

Beste gemeentelid van een langharige predikante,

Tja, soms heb je dat: dan denk je een predikant te beroepen die op alle vlakken perfect bij de gemeente past, maar in de loop van de tijd ga je toch wat zwakheden zien en komen er haarscheurtjes in de relatie.

Een verborgen verlangen om zelf vastgeroeste principes los te laten

Allereerst is mijn vraag aan u: wat is het precies dat u storend vindt aan haar lange haren? Associeert u het met losbandigheid, met vrije seksuele zeden, met jeugdigheid die u zelf wellicht niet meer hebt? Zou het kunnen zijn dat er diep in uzelf een verborgen verlangen ligt naar vrijheid, naar het loslaten van een aantal vastgeroeste principes, naar zelfs het losgooien van uw eigen wilde haren? Het kan natuurlijk ook heel goed gewoon een kwestie van smaak zijn, en de wens dat een predikante een neutrale en niet storende uitstraling heeft.

Dan een aantal mogelijke oplossingen: u zou als een soort Delila kunnen proberen om de lange haren van uw predikante te knippen in haar slaap. Met daarbij in gedachten: Hij geeft het zijn beminden in de slaap. Maar dat vraagt natuurlijk wel wat organisatie.

U zou haar ook een bon voor een exclusieve kapsalon kunnen geven, en met de kapper afspreken dat deze haar ten zeerste een kort kapsel aanraadt. En mocht dat niet overtuigen, dan kan er altijd ‘per ongeluk’ iets te veel afgeknipt worden. Alles voor de goede zaak immers!

Ten slotte kunt u in de tegenaanval gaan en uw eigen haren lang laten groeien om die op zondagochtend tijdens de dienst wild en weelderig te laten zwieren. Wie weet komt uw predikante zo tot het inzicht dat lange haren of afgeknipt of keurig in een knotje samengebonden horen te worden.

En uiteindelijk moeten we concluderen dat al deze gevoelens en overwegingen voorkomen hadden kunnen worden als we in onze gemiddelde protestantse kerken wat beter naar de apostel Paulus hadden geluisterd: ‘een vrouw maakt haar hoofd te schande als ze met onbedekt hoofd bidt of profeteert’ (1 Kor. 11:5

Illustratie gemaakt door Bert Kuipers van een vrouwelijke predikant met wilde haren
Afbeelding: Bert Kuipers

Is er in je gemeente iets loos? Vraag het lieve Toos!


Kleur
Woord & Dienst 2023, nr. 10

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden