Menu

Basis

Dit stoot me af

Filters om er beter uit te zien

Van de meeste social media hou ik niet. Ik heb genoeg aan WhatsApp en YouTube, dan kan ik mensen bereiken en dingen delen en mezelf vermaken met video’s. Veel andere social media vind ik irritant, want als kinderen mij dingen sturen, heb ik het gevoel dat ik het ook moet gebruiken. Dat is opdringerig en wil ik eigenlijk niet.

Iedereen die ik ken, gebruikt Snapchat om met elkaar contact te hebben. Ze sturen elkaar foto’s van zichzelf en gebruiken dan een filter om er beter uit te zien. Je kunt kleding veranderen en kleuren. Ook verandert er iets in het gezicht, je krijgt een gladde huid of grote ogen. Ik vind dat niet echt nodig.

Tibbe Viveen

Zielenroerselen van een zanger

Merkwaardig eigenlijk: het lijkt een stuk eenvoudiger om te zeggen wat je ver van je wilt houden, dan wat je aantrekkelijk vindt. Alsof het afstotelijke grijpbaarder is, gemakkelijker onder woorden te brengen.

Roddelen over anderen is een slecht visitekaartje voor jezelf.

In zijn algemeenheid vind ik het onaantrekkelijk wanneer muziek enkel betrokken lijkt te zijn op zichzelf, en dan vooral op de persoon die de muziek gecomponeerd heeft of er de uitvoerder van is. Zeker als de lading negatief is, zoals bij zelfbeklag.

Die hyper-romantische egodocumenten mogen dan nog zo gemeend zijn – als het alleen maar naar zichzelf verwijst is het al gauw niet om aan te horen. Altijd moet er een perspectief geboden worden op iets buiten jou en jouw zielenroerselen. Wanneer er niet iets gedeeld wordt met anderen raak je er gauw op uitgeluisterd. Nee, ik noem geen voorbeelden, maar ik denk dat iedereen die wel voor zichzelf kan bedenken.

Alexander Artz

acht jonge kinderen die op een rij staan tegen een muur aan terwijl ze allemaal op hun telefoon kijken
Ze sturen elkaar foto’s van zichzelf en gebruiken dan een filter om er beter uit te zien.
Beeld: Wavebreakmedia/iStock.com

Roddelen

Ik richt me graag op het schone, op het positieve. Het tegendeel van die schoonheid is er helaas ook. Voor mij zit dit in onzorgvuldigheid. Ik kom dit vaak tegen. In massaconsumptie, geroddel, minachting. Daarin zie ik hoe je ook met mensen, met deze aarde om kunt gaan. We zijn tot veel goeds in staat, maar ook tot het creëren van lelijkheid. Volgens mij heeft dit te maken met het zicht dat ontnomen wordt op de ander als geliefd mens. Mijns inziens kun je geen oorlog voeren tegen iemand die je ziet als jouw naaste.

Om het klein en dichtbij te houden: roddelen over anderen is een slecht visitekaartje voor jezelf. Ik doe het niet graag. Niet alleen omdat ik het lelijk vind, maar ook omdat ik me altijd afvraag: wat vertel jij over mij als ik er niet bij ben?

Neeltje Bremmer


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken