Menu

None

Subliem gewoon

Open Deur, februari 2024, Schoonheid

Dit artikel is een introductie op het themanummer van Open Deur dat gaat over schoonheid. Onder dit artikel vind je een inhoudsopgave. Ben je benieuwd naar andere artikelen van Open Deur? Bekijk dan alle artikelen.

Schoonheid heeft iets zuivers in zich. Iets puurs. Toch kan ook iets wat niet puur is, maar eerder rauw of confronterend, een vorm van schoonheid in zich hebben. Schoonheid kan het alledaagse overstijgen, maar ook juist naar voren komen in heel gewone dingen.

Iets wordt pas iets, als het opvalt. Als het aandacht krijgt. Zo zijn er overal letters te zien, als je er maar oog voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan een tak in de vorm van een letter, of een los draadje dat in een bocht op de grond ligt. De verbeelding van mensen maakt het mogelijk dingen te zien die niet per se zo bedoeld zijn. Zoals Johan Cruijff zei: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Zo is het ook met schoonheid. Soms springt iets in het oog dat er eigenlijk altijd al was. Terwijl je het nog nooit bewust hebt gezien.

Contrast

Een bos vol bomen is prachtig. Het heeft iets harmonieus – al die bomen bij elkaar. Je zou haast vergeten dat iedere boom een wonder op zich is. En zo zie je misschien pas in het najaar, als de blaadjes gaan verkleuren, hoeveel verschillende bomen er in je buurt staan. Zolang alles groen is valt het niet zo op. Juist door de verschillen die zich voordoen in de herfst zien we dat sommige bomen iets extra’s of iets anders hebben. Het contrast maakt dat we beseffen hoe mooi en bijzonder dat is.

Het raakt je

Als iets mooi is, dan raakt het mensen. Dan is iets dat ook gewoon kan zijn, bijzonder. Het krijgt iets extra’s. Alsof 1+1 plots 3 is. Het hoeft niet om een schilderij van Van Gogh, een muziekstuk van Mozart of een geur van Chanel te gaan. Het hoeft ook niet schoon in de zin van zuiver en smetteloos te zijn. Als iets mooi is, dan ontroert het. Het raakt je, even of voor langere tijd. Het blijft je bij.

Een vrouw haar rechteroog van dichtbij gefotografeerd met kraaienpootjes rond haar oog.
Getekend door het leven, met gerimpelde huid.
Beeld: Katelyn Greer/unsplash.com

Kraaienpootjes

Schoonheid is er in vele soorten en maten: in harmonie en balans, in contrast en ook in imperfectie. Zo kan een gezichtje van een jong kind prachtig zijn. Maar het gezicht van iemand waaraan je kunt zien dat die heeft geleefd, is eveneens prachtig. Getekend door het leven, met een gerimpelde huid. Een gezicht met kraaienpootjes en tere lijnen. Dat heeft ook schoonheid in zich en raakt net zo goed.

Bij deze editie van Open Deur zijn ook gesprekssuggesties gemaakt. De gespreksvragen van open Deur zijn verrassend leuk om – voor de variatie – te bespreken met een Bijbelkring of leesgroep.

Inhoudsopgave

Van hart tot hart
Folly Hemrica

Dit vind ik mooi
Tibbe Veen, Alexander Artz en Neeltje Bremmer

Dit stoot me af
Tibbe Veen, Alexander Artz en Neeltje Bremmer

De schoonheid van heiligheid
Esther van der Panne

Oud en toch zo nieuw
Marianne Vonkeman

Teveel van het goede
Willem van Reijendam

Goed voor de ziel
Rob Vos


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken