Menu

Basis

Samen Jong in Sprang-Capelle

Een wandelaar op pad
Het derde ervaringsverhaal met Samen Jong is weer heel anders. Over het toekomsttraject in Sprang-Capelle…

Het begon met de zoektocht naar een nieuwe predikant. Ik kwam als ambulant predikant in de Gereformeerde Kerk ‘De Brug’ in Sprang-Capelle (NB) te werken. Als ‘overbrugger’ in vacaturetijd. Zo’n vacaturetijd blijkt altijd weer goed om eerst samen na te denken over waar je als gemeente voor staat (visie) en waar je voor gaat (missie). En liefst dan met een perspectief van 10 tot 15 jaar. Niet omdat een nieuwe predikant zo lang blijft of omdat iedereen dat mee zal maken. Juist niet. Het bepaalt je bij de vraag: wat geef je door en wat laat je achter? Zodat er ook in de toekomst een kerk is. En met wat voor professional willen we dan nu de eerste stappen zetten?

De Brug bestaat 200 jaar in 2035, dus dat jaartal werd ons richtpunt. Vervolgens gingen we met elkaar in gesprek tijdens huiskamerbijeenkomsten rondom twee simpele vragen: wat gaat er goed (top) en wat kan er beter (tip). Die waarderende insteek zou ook belangrijk blijken in het toepassen van Samen Jong. Dat boek kwam toevallig (maar dat is de logica van God) uit tijdens dit toekomsttraject. Het sloot aan bij een veel gehoord verlangen om samen met jonge mensen kerk te zijn. ‘Waar zijn ze?’ was geen verwijt, maar een verlangen.

… een veelgehoord verlangen om samen met jonge mensen kerk te zijn

Het boek Samen Jong gaf perspectief op een toekomst als gemeente voor alle generaties. Om de gemeente er vertrouwd mee te maken ben ik erover gaan preken. Elke dienst één kernwaarde.

De bijbelse reflectie was de basis voor mijn tekstkeuze en uitleg. Vergezeld van een powerpoint-presentatie met kernteksten en soms een plaatje. De preken knipte ik uit de online-uitzending en publiceerde ik nog apart. Net zoals ik een inleidend filmpje had gemaakt in de kerk. De preken waren nooit belerend, om te laten zien wat er allemaal fout ging. Nee, zoals het boek aanraadde deed ik met de mensen een zoektocht naar wat we van die kernwaarden nu al zien in onze gemeente. En vroeg ik me af hoe we dat zouden kunnen versterken.

Dat was ook de insteek bij de nagesprekken bij de koffie, waarin we tips en tops verzamelden. Al die tips en tops waren ingrediënten voor een nieuw beleidsplan, waar de gemeente samen met een nieuwe predikant mee aan de slag wil. Het woord ‘prioriteit’ aan jonge generaties valt nog niet lekker. Maar de brug is gelegd naar jonge generaties, om samen jong gemeente te zijn.


Samen Jong
Ouderlingenblad 2023, nr. 2

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken