Een giftige combinatie
Sociaal onrecht dat goedgepraat wordt met een beroep op Gods wil, daartegen waarschuwt de profeet Micha. Toen … hoe zit het in onze tijd met de mensen met ‘godsmacht’?
Sociaal onrecht dat goedgepraat wordt met een beroep op Gods wil, daartegen waarschuwt de profeet Micha. Toen … hoe zit het in onze tijd met de mensen met ‘godsmacht’?
Een jonge, onzekere meid verandert in een ware heldin. Zelfs Haman, de belangrijkste minister van de koning, kan niet tegen haar op. Het lijkt wel alsof Ester is voorbestemd om tot bloei te komen: zij is geboren voor dit moment.
Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten stellen dat God de armen uitverkoren heeft. Tegenover een almaar populairder welvaartsevangelie zet Pieter Dirk Dekker in zijn boek De hemel te rijk de vraag: wat betekent het om rijk te zijn, als God de armen uitverkoren heeft?
Wat betekent het om rijk te zijn als God de armen uitverkoren heeft? In het boek De hemel te rijk verkent Pieter Dirk Dekker een nieuwe kijk op het omstreden begrip uitverkiezing. Wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie.
Het verhaal van Jezus is niet het verhaal van de machtigen, maar van de struikelaars. Het is een verhaal over mensen die buiten de boot vallen. Zoals daklozen, mensen zonder maskers. Hanna Wapenaar, straatpastor in Amsterdam, luistert naar hun verhalen. Folly Hemrica sprak met haar.
Er is veel nood in de wereld, en ook vlakbij in onze eigen samenleving. Aan die nood willen we als kerken graag wat doen. Maar barmhartigheid alleen is ‘dweilen met de kraan open’ als we niet tegelijk aan rechtvaardigheid werken, actie voeren zelfs. Vanuit de Pauluskerk in Rotterdam komt die dubbele aanbeveling.
Wie zich verwondert, komt niet snel tekort, zo schrijft Jan Martijn Abrahamse als slotzin in zijn bijdrage over zingevingsschaarste. Hij beschrijft de zingevingsschaarste in ons land (en in een groot deel van West Europa en Noord Amerika voeg ik gemakshalve even toe) en dat doet hij heel treffend. Het is ook schrikken als je ziet waar een ‘gemiddelde’ Nederlander zich druk om maakt en hoe de verschillen tussen arm en rijk alsmaar groeien – de voedselbank heeft het drukker dan ooit.
Veel jongeren, al dan niet gelovig, komen met hiphop in aanraking; het is momenteel een van de dominante culturen in Nederland. Zij kunnen zich erdoor aangesproken voelen. In dit artikel enkele praktische handreikingen aan christelijke geloofsgemeenschappen om aan de slag te gaan met hiphop.
In het Rijksmuseum te Amsterdam hangt het werk van de Meester van Alkmaar, dat dateert uit 1504 en de werken van barmhartigheid laat zien. Op elk van de zeven panelen staat Jezus afgebeeld. Henny Rouwhorst laat zien waar, hoe en waarom.