Menu

Basis

Ga mee!

Wandelaar met stok op een pad

Tegen mij heeft nog niemand ooit kortweg ‘Ga’, gezegd, zonder enige context, boodschap of opdracht. ‘Hoepel op’ hoor ik weleens, of ‘Ga effe naar de Aldi’, maar ‘Ga’, en dat je dan niet weet wat je moet doen, nog nooit.

‘Ga’. Ik stel me voor dat zo’n opdracht, zo kort als ie is, een loodzware lading heeft. Alsof je op een missie gestuurd wordt, de woestijn door, naar Nineve, de Rubicon over of gewoon de wijde wereld in. Een missie die niet wordt uitgesproken maar die blijkbaar in jou zit en waar je zwanger van bent.

Ik heb weleens gedacht dat ik vagelijk ergens ‘Ga’ hoorde, maar die stem drong dan gelukkig niet aan, zodat ik gewoon door kon gaan met mijn dagelijkse werkzaamheden. Misschien ook juist omdát ik geen idee had waarheen dan.

Als zo’n stem iets erbij had gezegd als: ‘leg een verzameling modelvliegtuigjes aan’, ‘bouw een schip’ of ‘ga de Groningse wijk Beijum in en verkondig daar dat ze moeten ophouden met zondigen’, had ik me, als Jona, in allerlei bochten moeten wringen om onder die klus uit te komen.

Wie wél zwanger is van zo’n missie, heeft blijkbaar ook alleen dat woord nodig om zich daar zonder compromis helemaal aan te wijden. Iets geeft hen de zekerheid dat dit de weg is die ze moeten gaan. Zoals grote kunstenaars en wetenschappers dat van jongs af aan al wisten, maar dan zonder die innerlijke aansporing.

We moeten ‘Ga’ vooral niet te triviaal maken en doen alsof het een aansporing is die ons allemaal kan overkomen, om onszelf te ontplooien of iets dergelijks. Nee, ‘Ga’ is iets groots en bijzonders. Het gaat een grens over. Het is het begin van een nieuw leven, waarvan geen terugkeer mogelijk is.

Ik denk dat ‘Ga’ als startschot voor een missie vooral moderne profeten in beweging heeft gezet, mensen die niet alleen iets heilig geloven maar ook vinden dat de hele wereld daarvan overtuigd moet worden. Klimaat, gerechtigheid, vrede, dat soort thema’s. Vaak zijn het vervelende drammers (dat waren de oude profeten tenslotte ook), maar wel onmisbare krachten in de geschiedenis.

Vanuit mijn luie stoel lijkt het me reuze spannend maar weinig aantrekkelijk om opgewekt te worden door missiedrang. Maar als er iemand anders gaat, ga ik (soms) graag een stukje mee.

Willem van Reijendam is schrijver en freelance uitvaartbegeleider.


Ga!
Open Deur 2023, nr. 9

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken