Groninger kerken: een dak voor iedereen
Portret
In dit themanummer vindt u drie portretjes van mensen die op een bijzondere plek namens de kerk ‘gastvrijheid verlenen’. Deze tweede komt uit Groningen.
De kerken in de provincie Groningen staan bekend om hun prachtige middeleeuwse architectuur en rijke geschiedenis. Deze monumentale gebouwen zijn stille getuigen van een diepgeworteld religieus en cultureel verleden. Het zijn plekken van herbergzaamheid, waar mensen – onderweg of zoekend naar rust – een dak boven hun hoofd kunnen vinden. In een tijd waarin velen zich afvragen wat ‘thuis’ werkelijk betekent, bieden deze kerken een toevluchtsoord, ongeacht geloof of achtergrond.
Onderweg naar rust en bezinning
De kerken in Groningen zijn al eeuwenlang bakens van hoop en gemeenschap. In onze moderne, hectische samenleving vervullen ze nog steeds die rol door een plaats van stilte en bezinning te zijn. Voor wie op zoek is naar rust, kan binnenstappen in een kerk als het vinden van een herberg voelen. Een plek om even stil te staan en te reflecteren op wat werkelijk belangrijk is.
Kerk open
De deuren van de Groninger kerken staan symbool voor openheid en gastvrijheid. Dankzij de inzet van ruim 600 vrijwilligers blijven veel kerken dagelijks geopend voor bezoekers. Zij organiseren regelmatig evenementen zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen, die mensen van diverse achtergronden samenbrengen. Deze initiatieven zorgen ervoor dat de kerken niet alleen fysieke schuilplaatsen zijn, maar ook plekken van ontmoeting en gemeenschap, waar gastvrijheid en verbondenheid centraal staan.
Herbergzaamheid in de praktijk: Het Ziltepad
Een mooi voorbeeld van deze gastvrijheid is Het Ziltepad, een pelgrimstocht van kerk naar kerk langs de Waddenkust, van het Groningse Uithuizermeeden naar het Friese Hijum en andersom. Pelgrims en wandelaars kunnen tijdens hun tocht kerken bezoeken, waar ze worden verwelkomd voor een moment van rust, een kop koffie of een gesprek. Dit initiatief van Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken laat zien hoe deze historische gebouwen niet alleen lokale gemeenschappen, maar ook reizigers en zoekers van buitenaf blijven dienen als ontmoetingsplaatsen. Meer informatie over Het Ziltepad is te vinden op www.hetziltepad.nl.
Over Groninger Kerken
Met instandhouding, openstelling, herbestemming en educatie als speerpunten werkt Groninger Kerken aan een betekenisvolle toekomst waarin geschiedenis en vernieuwing samenkomen. Deze bijzondere gebouwen bieden niet alleen een ‘dak boven het hoofd’, maar vervullen ook een spirituele en culturele rol. Door hun toegankelijkheid en flexibiliteit blijven de kerken relevant en dienen ze als pleisterplaatsen voor rust, ontmoeting en inspiratie in een steeds veranderende wereld. www.groningerkerken.nl.
Carla Wilts is coördinator Communicatie en PR bij Groninger Kerken, waar zij verantwoordelijk is voor het bevorderen van de belangstelling voor en het gebruik van de historische kerkgebouwen van Groninger Kerken.