Menu

None

Jaarthema en startzondag PKN: ‘Als nieuw’

Leven in het licht van Gods koninkrijk

Licht dat schijnt door hoge glad-in-lood ramen van een kerk

Deze webpagina biedt een overzicht van het materiaal dat we op Theologie.nl hebben over het jaarthema van de Protestantse Kerk: ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods koninkrijk.’ Centraal bij dit jaarthema staat de gelijkenis over de werkers in de wijngaard (Matteüs 20:1-16).

Geschikt om uit te delen: ‘Als nieuw’

Omslag van septembernummer Open Deur, 'Als nieuw'

Het tijdschrift Open Deur haakt dit jaar in op het jaarthema van de PKN.
‘Als nieuw’ heeft iets dubbels. Het is niet echt nieuw, maar het is op weg daarnaartoe. Het is het leven accepteren zoals het is, en er het beste van maken voor mensen, dieren en de aarde. En tegelijk is er ook een verlangen. Naar een dag, een tijd, dat alles echt helemaal nieuw is. Dat verlangen inspireert en bemoedigt ons om oog te hebben voor kwetsbare mensen, samen aan tafel te gaan, en steeds opnieuw te beginnen.

Met snel oplopende korting bij grotere bestellingen.

Lees de artikelen over ‘Als nieuw’ online

Tegenstrijdig

Als mensen verlangen we naar nieuwe spullen, een nieuwe versie van onszelf, een andere, frisse omgeving. En als we dat splinternieuwe ding dan hebben, of ons in een chique outfit hebben gewurmd, of arriveren op onze volgende plek, verlangen we weer terug naar vroeger, naar hoe het was. [lees verder]

Zien, soms even

Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. We zingen ervan en we dromen erover. Misschien juist wel omdat die toekomst soms ver weg lijkt. En toch is het koninkrijk van God nabij: het is onder ons, hier en nu. [lees verder]

Met andere ogen

Jezus keek met ogen van liefde naar mensen. Hij zag mensen anders, als nieuw. Folly Hemrica sprak met Fer van der Reijken, franciscaner overste in Den Bosch. [lees verder]

Opnieuw geboren

Door een goed gesprek kun je je ‘als nieuw’ voelen. Je gesprekspartner stelt vragen waardoor je aan het denken wordt gezet. Of hij vertelt je iets, en ineens valt het kwartje. Je kunt behoefte hebben aan zo’n gesprek dat je verder helpt. Dit is het geval bij Nicodemus. [lees verder]

Een schone lei

Wie biecht, geeft niet op. Je laat zien dat je hoopt op een nieuw begin, dat je Gods vergeving kunt aanvaarden en dat je klaar bent om nieuwe verantwoordelijkheid te dragen.
[lees verder]

Gespreksvragen bij ‘Als nieuw’

De redactie van Open Deur heeft in samenwerking met de PKN een gesprekshandreiking samengesteld bij het tijdschriftnummer over het thema ‘Als nieuw’. Geschikt voor huiskringen, bijbelstudiegroepen en andere gespreksgroepen.

Preekschetsen voor de startzondag

Kerk van gele bakstenen en een rood dak en rode toren, in de zon

De preekschets over Marcus 1:1-20 is van Bert AalbersHet Koninkrijk van God is nabij. 
Centrale tekst: De tijd is aangebroken, het Koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en geloof dit evangelie. (Marcus 1:15)

Visnet dat wordt uitgeworpen in zee

Over Lucas 5:27-39 is een preekschets van Niels de JongEen uitnodiging voor het Koninkrijk
Centrale tekst: ‘Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar om zondaars aan te sporen een nieuw leven te beginnen’ (Lucas 5:32)

Visuele illusie

Marcus 8:24 wordt door Hanna Rijken als tekst gekozen: Zien in het licht van Gods Koninkrijk.
Centrale tekst: Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond.’
(Marcus 8:24)

Wellicht ook interessant

Brandende roos
Brandende roos
None

Levende Liefdesvlam: tussen vastlopen en verlangen naar God

Jan van het Kruis (1542–1591) behoort tot de bekendste mystieke stemmen binnen de rooms-katholieke traditie. Maar zijn hervormingsijver bracht hem ook in conflict: in 1578 sloten medebroeders hem op in een kloostercel, waar hij negen maanden eenzaam doorbracht. Het jaar daarop schreef hij zijn indringende gedicht Levende Liefdesvlam. Uitgeverij Carmelitana bracht een vierdelige hertaling uit van zijn werken. Marianne Vonkeman bespreekt Levende Liefdesvlam. Gedichten – Brieven – Kleine werken.

Monnik met een kruis en bel
Monnik met een kruis en bel
None

Reactie op Jan Martijn Abrahamse, Verlangen naar het heilige

Heiligheid is een notie of een karakteristiek die het geseculariseerde Westen grotendeels teloorgegaan is. Of toch niet? Abrahamse geeft in dit fascinerende essay aan dat wij er wellicht te gemakkelijk aan voorbij geleefd hebben. Terwijl heiligheid wel degelijk aanwezig was en nog steeds is. Hij spreekt niet voor niets over ‘herontdekken’: heiligheid is verborgen aanwezig en kiert op gezette tijden en plaatsen door de barsten van ons gepantserde zelf heen. Taalkleed en stijl van schrijven zijn nadrukkelijk evocerend bedoeld. Je leest niet alleen een intensief en geleerd betoog, maar je wordt ook meegenomen op een fascinerende ontdekkingsreis.

Nieuwe boeken