Menu

Basis

Tafelgesprekken

Je zit samen aan tafel. Een goede setting om met elkaar aan de praat te raken. Maar een goed gesprek ontstaat niet altijd vanzelf. Wat kun je doen om een echte ontmoeting aan tafel te stimuleren?

De deuren staan open, het eten staat klaar en de studenten, onder wie veel internationale studenten, druppelen binnen voor een culturele avond. Op onze sociale media hebben ze de aankondiging van deze avond gezien en tijdens de maaltijd gaan we het gesprek aan over allerlei tradities rondom eten. De deelnemers aan onze activiteiten zoeken elkaar wekelijks op bij Arnhem Student Point: een plek voor zingeving en ontmoeting waar iedereen welkom is en een stem heeft.

Aan tafel worden gesprekken over het leven gevoerd. Gespreksthema’s komen vanuit de studenten zelf. Zo komen we op een grote variëteit aan onderwerpen, van (culturele) identiteit tot relaties, van religie tot suïcide.

Veiligheid

Verdiepende en/of kwetsbare gesprekken kunnen alleen ontstaan als deelnemers zich veilig voelen in een groep. Als mensen zich niet veilig voelen, stellen ze zich ook niet open. We creëren veiligheid door een fijne omgeving, door ervoor te zorgen dat iedereen elkaar kent, door de nadruk te leggen op een respectvolle omgang met elkaar, door iedereen zichzelf te laten zijn en zich gezien te laten voelen.

Een van mijn favoriete thema’s om mee te werken is: wat geeft je kracht en inspiratie in het leven?

Beeld: Flickr 5120402887_c4b8cc3434_o/Sven

Gevoel

Waar gesprekken meestal vooral het verstand aanspreken, vragen deze gesprekken om het aanboren van een nieuwe laag: die van het gevoel. Als het lukt om die laag aan te spreken, ontstaat er vaak een prachtige verbinding tussen mensen.

Maar hoe doe je dat? Ik gebruik graag afbeeldingen van kunstwerken, foto’s of kaartspellen met tekeningen, zoals Dixit – die spreken de intuïtie en het gevoel aan. Laat deelnemers eens een kaart met een afbeelding pakken en vertellen over wat die kaart met ze doet. Of werk met het lichaam: door mensen een plek in de ruimte te laten kiezen die veilig voelt of door een korte en geleide ‘body scan meditatie’ uit te voeren. Daarbij leid je de aandacht van mensen door het hele lichaam heen; zij kunnen zich er zo bewust van worden hoe delen van hun lichaam aanvoelen.

Tips voor goede gesprekken

• Ga (eerst) samen eten, eten werkt verbindend.

• Organiseer een pot luck diner: laat deelnemers zelf eten meenemen om te delen en praat over de verschillende bijdrages.

• Stimuleer kennismaking, ook als je elkaar al langer kent. Speel eens een weetjes-bingo of een spel als 2 leugens – 1 waarheid (Iedere deelnemer vertelt drie dingen over zichzelf.

Twee daarvan zijn leugens, één is waar. De anderen raden steeds: wat is waar?)

• Organiseer een culturele avond: ga in gesprek over verschillende culturen en nodig mensen met verschillende achtergronden uit.

• Maak kaartjes met leuke, inspirerende vragen en laat deelnemers die aan elkaar stellen. Op internet zijn diverse sets met gesprekskaarten te downloaden; ze zijn ook te koop, bijvoorbeeld via tafelgesprekken.info.

• Inspiratie delen: vraag deelnemers om iets mee te nemen dat hen inspireert en vraag ze om dat (en het verhaal erbij) met elkaar te delen.

Iris Springvloet is studentenpastor en geestelijk verzorger.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken