Menu

None

Transitie in leiderschap

Vliegende vogels
Met wisselende leiders op weg, gezamenlijk gericht op dezelfde horizon (beeld: Nick Fewings)

Voor u ligt het derde nummer in de jaargang: in transitie. We zijn de jaargang begonnen met persoonlijke transitie en vervolgden met transitie in gemeenschap. In dit nummer gaat het over transitie in leiderschap. Het laatste nummer gaat over een thema uit de oosterse kerk: theosis.

Als het over leiderschap gaat, is de kans groot dat het om eenrichtingsverkeer gaat: van boven naar beneden, van regeringsleiders naar het volk, van management naar medewerkers, van zorgverlener naar zorgvrager. In deze vorm van leiderschap is er een ongelijkheid tussen beide partijen. De beweging wordt ingezet door de leider en niet door degene die begeleid wordt. De beweging moet ook de andere kant op worden gemaakt. In plaats van dat mensen worden aangestuurd, horen ze betrokken te worden, moet er naar hun ervaring gevraagd worden en moeten ze zelf voldoende aan het woord komen. Dan ontstaat er een wederzijdse verbinding die het eenzijdige leiderschap doet transformeren.

In geestelijke begeleiding gaat het over een gratuite spirituele zoektocht, waarbij degene die begeleid wordt zelf op zoek gaat naar de plaats van God in zijn of haar leven, in aanwezigheid van de begeleider. Deze stelt zich beschikbaar en is betrokken op het proces, maar leidt het niet zelf. Er is een derde in het spel die erbij betrokken is, een verborgen Aanwezige, die leiding geeft, zowel aan degene die begeleid wordt als aan de begeleider.

In het vorige nummer schreef Nikolaas Sintobin over de meest ingrijpende transitie van onze tijd: de digitale revolutie. Deze ingrijpende transitie treft ook Herademing. Volgend jaar, in 2022, gaat Herademing digitaal. We gaan ervan uit dat deze transitie ons nieuwe kansen gaat bieden. We houden u hiervan op de hoogte.

Dat dit nummer u mag inspireren,
namens de redactie,

Kitty Bouwman


Inhoudsopgave

De kunst om af te stemmen ophet verborgene
Esther van de Vate

Open de ogen voor het Transcendente
Edy Korthals Altes

Hoe chaos overgaat in orde
Jos Roemer

Leiders en losers
Intermezzo
Jan Venderbos

De blinde vlek waarmee wij zien
Bronnen van spiritualiteit
Alberic Bruschke

In de stilte vormt zich een gezamenlijk besluit
Willem Furnée

Rabbi Hillel: de leider van de Joodse wereld
Beeldmeditatie
Shoshannah Brombacher

‘Als geestelijk begeleider beoefen ik actieve passiviteit’
Gideon van Dam

‘Houd bij veranderingen de menselijke maat in de gaten’
Interview
Tanja van Leeuwen

Wat maakte iemand tot een goede leider?
Handreiking
Neely Kok


Transitie in leiderschap
Herademing 2021, nr. 3

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken