Menu

None

Terugblikken op de Theologencolumn

Wat er in het verschiet ligt voor de maandagen op Theologie.nl

Schrijfbureau met stapel boeken en notitieblok

De afgelopen drie jaar pende ik als redacteur trouw ‘Maandag: tijd voor de Theologencolumn’ boven onze maandagrubriek – dat, en vergelijkbare leuzen. Toen Theologie.nl in december 2020 online ging, was de rubriek – toen nog de Theologenblog – het eerste dat ‘exclusief’ bij ons verscheen, vanaf januari. Erik Borgman, Arnold Huijgen, Martine Oldhoff en Sake Stoppels klommen als eersten in de pen; en in zeven opvolgende seizoenen, volgden er nog 28 theologen. Nu, met 152 Theologencolumns in ons arsenaal, is het tijd voor iets anders.

Als redacteur heb ik gesmuld van het brede scala aan bijdragen dat onze theoloog-columnisten hebben verzorgd. Zonder concrete schrijfopdracht, hoogstens met een suggestie – ‘Misschien iets over Bevrijdingsdag,’ of ‘Rond die tijd verschijnt er veel over het slavernijverleden’ – was het vaak een verrassing waar deze groep academici, predikanten en geestelijk verzorgers over schrijven zou. Voordat we aan onze nieuwe rubriek beginnen, met onze nieuwe auteurs, willen we als redactie de tijd nemen om terug te blikken op de Theologencolumn.

Terugblikkende columns

In de komende tien weken, reageren tien voormalig theoloog-columnisten daarom op een van de 152 Theologencolumns. Het zijn de persoonlijke favorieten van ons, als redactie, en de columns waarvan wij denken dat ze (nog steeds) een bijdrage kunnen leveren aan gesprek binnen kerk en theologie. Naar mate deze terugblik-columns verschijnen, plaatsen we hier een overzicht. Voorlopig verklappen we alleen dat Marloes Meijer als eerste een reactie verzorgt, en wel een bij de valentijnscolumn van Frank Bosman over seks en theologie.

  1. Marloes Meijer in reactie op Frank Bosman, ‘Seks en theologie.’
  2. Herwi Rikhof in reactie op Saskia van Meggelen, ‘De God van Marieke Lucas Rijneveld‘.
  3. Nelleke Plomp in reactie op Hanneke Schaaps ‘Goede theologie en de ggz‘.
  4. Terugblikkende Theologencolumn nr. 4 (verschijnt 12 februari)
  5. Terugblikkende Theologencolumn nr. 5 (verschijnt 19 februari)
  6. Terugblikkende Theologencolumn nr. 6 (verschijnt 26 februari)
  7. Terugblikkende Theologencolumn nr. 7 (verschijnt 4 maart)
  8. Terugblikkende Theologencolumn nr. 8 (verschijnt 11 maart)
  9. Terugblikkende Theologencolumn nr. 9 (verschijnt 18 maart)
  10. Terugblikkende Theologencolumn nr. 10 (verschijnt 25 maart)

Natuurlijk kan je ook op je eigen gemak door alle Theologencolumns bladeren. Je vindt ze hier allemaal.

De toekomst van de Theologencolumn

Misschien ben je benieuwd wat er in het verschiet ligt voor de Theologencolumn, en als het ‘tijd is voor iets anders,’ wat er dan veranderen gaat. Een paar weken geleden lichtten we het tipje van de sluier al op, toen we bekend maakten dat we nieuwe auteurs zoeken.
Voorheen stelden we onze groep columnisten samen uit allerlei soorten theologen: predikanten, academici en geestelijk verzorgers. Nu willen we in aanvulling daarop kerkgangers, studenten, ondernemers en andere scherpe schrijvers uitnodigen. We zoeken dus zes columnisten, uit alle hoeken van het christelijk Nederlandstalig gebied, die samen de spil worden van ons platform. Dus, ken of ben jij een fris of scherp schrijftalent? Ontdek hier hoe jij onze nieuwe columnist wordt.

Namens de redactie,

Marc Lamain
Redacteur Theologie.nl

Nieuwe boeken