Menu

None

Thema: Geestspraak

Glas in lood dalende witte duif in de St. Peter's basilica
De Geest als dalende duif in het wit. Beeld: Wirestock via iStock.

Het gezag van de Bijbel staat onder orthodoxe protestanten in Nederland ter discussie. Niet in de eerste plaats om de wonderen die erin staan of om de historiciteit van de bijbelverhalen, maar omdat christenen de Bijbel in de praktijk heel verschillend uitleggen en toepassen. In zijn boek Geestspraak betoogt theoloog Henk van den Belt dat de Bijbel onfeilbaar betrouwbaar is omdat de heilige Geest daarin spreekt. Maar wat betekent dit precies?

Reacties op Geestspraak

Verschillende sprekers reageerden op Geestspraak tijdens het symposium ‘Geestspraak. Hoe we de Bijbel kunnen verstaan’ op 24 mei 2024 aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Hieronder zijn hun bijdragen te lezen.

De Geest in de Schriftleer
(door Jantine Donker)

De vele gedaanten van de Geest in de Schriftleer – dat is waar het boek Geestspraak vensters op opent. Hoe is de Geest aanwezig in de ontstaansgeschiedenis van de Bijbel? Waar komen we de Geest op het spoor in het ontvangen van de Schrift? Welke rol speelt de Geest in het uitleggen en toepassen van de Bijbel? 
[lees verder]

Reactie van ds. Jan Verhoeven op het boek Geestspraak van Henk van den Belt

Op deze feestelijke dag wordt de jongste publicatie van prof. Van den Belt gepresenteerd: Geestspraak. Ik verwacht dat deze studie over de hermeneutiek binnen korte tijd uit zal groeien tot een klassieker in de discussies over de manier waarop wij hier in het Westen met de Bijbel omgaan. Het lijkt mij een basisboek voor het systematisch-theologisch onderwijs aan de verschillende opleidingen. Ik hoop dat het gauw in andere talen wordt vertaald.
[lees verder]

Cultuur: vriend of vijand?
(door Tabitha van Krimpen)

In mijn reactie op het boek focus ik me vooral op hoofdstuk 7 getiteld ‘De Geest bij de bron: Uitgangspunt’, aangezien dat het hoofdstuk was dat prof. van den Belt mij toestuurde toen hij mij vroeg te reageren. In mijn bijdrage wil ik het met name hebben over de rol van cultuur en hoe zich dit verhoudt tot Schriftgezag en de betekenis van de tekst.
[lees verder]

Over vooronderstellingen en conclusies en hoe die twee niet met elkaar verward moeten worden
(door Arie Zwiep)

Toen ik ruim veertig jaar geleden als jong theologiestudentje in de collegebankjes aanschoof, stelde ik – tot wanhoop van mijn toenmalige docenten – voortdurend de vraag: Is dat wel zo? Hoe weet u dat zo zeker? En wie zegt mij dat dan? Die instelling heb ik af en toe nog steeds en nu ik de gelegenheid krijg om te reageren op je nieuwe boek, Henk, wil ik graag weer terugvallen in die oude gewoonte van mij en je een paar vragen stellen om te kijken waar je nu eigenlijk staat en om te zien of je een beetje met me mee wilt bewegen.
[lees verder]

Reactie van Adjan Boogaard op het boek Geestspraak van Henk van den Belt

Allereerst, en allerbelangrijkst, is het boek Bijbelgetrouw. De Bijbel wordt aanvaard als het Woord van God. Het eerste hoofdstuk begint met een grondhouding van diep ontzag voor God en zijn heiligheid. Niet onze ervaring, maar de persoon en werk van de Heilige Geest staan centraal. Daarom is de Bijbel gezaghebbend voor leer en leven. [lees verder]

De Theologie Podcast aflevering 67: Hoe kun je de Bijbel verstaan?

Foto De Theologie Podcast met Tabitha van Krimpen, Tom Mikkers en Henk van den Belt te gast.

Lees ook het Theologisch drieluik van Klaas Spronk over de Bijbel

Over de Bijbel en zijn betekenis hebben veel mensen vaak stellige overtuigingen. Helaas spreken ze elkaar nogal eens tegen. Er zijn ook de nodige misverstanden. In dit Theologisch drieluik zal ik mijn best doen om die misverstanden zoveel mogelijk weg te nemen en op basis daarvan duidelijk te maken dat we de heiligheid van de Bijbel niet angstvallig hoeven te verdedigen. Steeds opnieuw bewijst de Bijbel zich als geïnspireerd en inspirerend boek.

Deel 1: verzameling boeken
Deel 2: verzameling teksten
Deel 3: heiligheid van de Bijbel

Lees ook deze artikelen

God is met zijn drieën

Veel christenen stellen zich God voor als Vader, Zoon en Geest. Eén God, bestaande uit drie personen. Dit brengt met zich mee dat God niet alleen is; Hij is relatie en verbinding in Zichzelf. Een mysterie, niet in woorden te omschrijven.
[lees verder]

Actuele gevoeligheden en een oude (heilige) tekst

Hoe kun je in deze tijd de Bijbel verstaanbaar maken en tegelijk recht doen aan de teksten? Hester Smits sprak met Pieter Oussoren en Matthijs de Jong over vertalen en dan vooral over de vertaling van complexe begrippen als ‘slaaf’, de godsnaam en Israël. [lees verder]

Het gezag van de Bijbel

Over het gezag van de Bijbel wordt flink gediscussieerd. Bijbelteksten worden verschillend gelezen en geïnterpreteerd. Tegelijk wordt veelal toch gesproken over een heilig boek en Gods woord dat houvast biedt en richting wijst. Hoe kunnen we de Bijbel in onze tijd en wereld als bron van inspiratie en gezaghebbend geschrift blijven lezen en verstaan? [lees verder]

Preekschetsen die thematisch aansluiten

De Geest schenkt leven – Preekschets Romeinen 8:2, Pinksteren

De Geest leidt het leven – Preekschets Romeinen 8:14,15; Zondag Trinitatis

Gerelateerde uitgaven

Online collectie artikelen over het literair lezen van de Bijbel

De Bijbel literair is een gids die inleidt in het literair lezen van de Bijbel. Alle boeken uit de Hebreeuwse Bijbel en het Nieuwe Testament komen erin aan de orde, ook de zogenaamde deuteroncanonieke geschriften. De benadering van de teksten sluit aan bij ontwikkelingen in de taalkunde en de algemene literatuurwetenschap waarmee de bijbelstudies steeds meer hun voordeel doen.

Je leest dit boek integraal online als onderdeel van Theologie Premium. Dit boek is ook in drukvorm beschikbaar via onze partner Boekenwereld.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken