Menu

None

Thema: Geestspraak

Foto De Theologie podcast aflevering 67 met Henk van de Belt

Het gezag van de Bijbel staat onder orthodoxe protestanten in Nederland ter discussie. Niet in de eerste plaats om de wonderen die erin staan of om de historiciteit van de bijbelverhalen, maar omdat christenen de Bijbel in de praktijk heel verschillend uitleggen en toepassen. In zijn boek Geestspraak betoogt theoloog Henk van den Belt dat de Bijbel onfeilbaar betrouwbaar is omdat de heilige Geest daarin spreekt. Maar wat betekent dit precies? Tom en Tabitha gaan uitvoerig met hem in gesprek over hoe we de Bijbel kunnen verstaan. 

Lees ook het Theologisch drieluik van Klaas Spronk over de Bijbel

Over de Bijbel en zijn betekenis hebben veel mensen vaak stellige overtuigingen. Helaas spreken ze elkaar nogal eens tegen. Er zijn ook de nodige misverstanden. In dit Theologisch drieluik zal ik mijn best doen om die misverstanden zoveel mogelijk weg te nemen en op basis daarvan duidelijk te maken dat we de heiligheid van de Bijbel niet angstvallig hoeven te verdedigen. Steeds opnieuw bewijst de Bijbel zich als geïnspireerd en inspirerend boek.

Deel 1: verzameling boeken
Deel 2: verzameling teksten
Deel 3: heiligheid van de Bijbel

Lees ook deze artikelen

God is met zijn drieën

Veel christenen stellen zich God voor als Vader, Zoon en Geest. Eén God, bestaande uit drie personen. Dit brengt met zich mee dat God niet alleen is; Hij is relatie en verbinding in Zichzelf. Een mysterie, niet in woorden te omschrijven.
[lees verder]

Actuele gevoeligheden en een oude (heilige) tekst

Hoe kun je in deze tijd de Bijbel verstaanbaar maken en tegelijk recht doen aan de teksten? Hester Smits sprak met Pieter Oussoren en Matthijs de Jong over vertalen en dan vooral over de vertaling van complexe begrippen als ‘slaaf’, de godsnaam en Israël. [lees verder]

Het gezag van de Bijbel

Over het gezag van de Bijbel wordt flink gediscussieerd. Bijbelteksten worden verschillend gelezen en geïnterpreteerd. Tegelijk wordt veelal toch gesproken over een heilig boek en Gods woord dat houvast biedt en richting wijst. Hoe kunnen we de Bijbel in onze tijd en wereld als bron van inspiratie en gezaghebbend geschrift blijven lezen en verstaan? [lees verder]

Preekschetsen die thematisch aansluiten

De Geest schenkt leven – Preekschets Romeinen 8:2, Pinksteren

De Geest leidt het leven – Preekschets Romeinen 8:14,15; Zondag Trinitatis

Gerelateerde uitgaven

Online collectie artikelen over het literair lezen van de Bijbel

De Bijbel literair is een gids die inleidt in het literair lezen van de Bijbel. Alle boeken uit de Hebreeuwse Bijbel en het Nieuwe Testament komen erin aan de orde, ook de zogenaamde deuteroncanonieke geschriften. De benadering van de teksten sluit aan bij ontwikkelingen in de taalkunde en de algemene literatuurwetenschap waarmee de bijbelstudies steeds meer hun voordeel doen.

Je leest dit boek integraal online als onderdeel van Theologie Premium. Dit boek is ook in drukvorm beschikbaar via onze partner Boekenwereld.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken