Menu

None

Thema: Vrouw in de kerk

Foto met Douwe Steensma voor De theologie podcast aflevering 74

Elsbeth heeft haar bedenkingen: moeten we het gesprek over de positie van de vrouw in de kerk nu opnieuw voeren? Douwe Steensma meent dat deze discussie nog altijd actueel is. Voor de meeste kerken wereldwijd geldt immers dat vrouwen worden geweerd uit de ambten. In zijn boek Geroepen tot de dienst stelt Douwe Steensma de veel aangehangen interpretatie aan de kaak die de deelname van vrouwen aan kerkelijke ambten verbiedt. Hij stelt dat dit verbod niet in overeenstemming is met wat de Bijbel leert. De Bijbel leert dat in Christus man en vrouw een gelijke gezagspositie mogen bekleden. Elsbeth gaat met hem in gesprek.

Reacties op Geroepen tot de dienst

Steensma – Geroepen tot de dienst

Ds. Henk Folkers, emeritus-predikant in de Nederlandse Gereformeerde Kerken, schreef een reactie op de eerste drie hoofdstukken (en ook een beetje op de rest) van Douwe Steensma’s boek: Geroepen tot de dienst.
[lees verder]

Brengt Steensma’s bezinning tot herbezinning?

Dr. Arjan Witzier (Apeldoorn) schreef een reactie op de hoofdstukken IX en X van Douwe Steensma’s boek: Geroepen tot de dienst.
[lees verder]

Steensma – Geroepen tot de Dienst

Ds. Nico Vennik, als predikant verbonden aan de Christelijke Gereformeerde Kerk in Nieuw-Vennep, schreef deze recensie over het boek Geroepen tot de dienst van dr. Douwe Steensma.
[lees verder]

Een kwestie van gezag? Mannen en vrouwen in de samenkomst in Korinte

Een reflectie bij de hoofdstukken VII en VIII van Douwe Steensma’s Geroepen tot de dienst. Bijbels-theologische bezinning op de plaats van vrouwen in de kerk.
[lees verder]


Steensma – Geroepen tot de Dienst

Steensma probeert in zijn boek de patstelling te doorbreken over de positie van vrouwen in de kerk. Hij doet dit door uitgebreid Schrift en traditie te laten spreken.’ Ds. Pieter Nobel, predikant hervormde wijkgemeente Ichthus in Noordwijk, in zijn recensie over Geroepen tot de dienst.
[lees verder]

Steensma – Geroepen tot de dienst

Met zijn boek Geroepen tot de dienst heeft de auteur Douwe Steensma een grondige studie gegeven van veel relevante Bijbelgedeelten’ Beppie Wessels- Schuurmans, predikant van NGK de Havenkerk in Den Haag-Centrum, in haar recensie.
[lees verder]

Lees ook deze artikelen

Samen met de vrouwen

Genesis 1 spreekt nergens van een gezagsverhouding tussen
mannen en vrouwen. In Genesis 2 menen veel christenen wel aanwijzingen hiervoor te vinden. Is dat terecht? [lees verder]

Vrouw

In het Nederlands heeft het woord ‘vrouw’ allereerst de betekenis van volwassen mens van het vrouwelijk geslacht. Daarnaast kan ‘vrouw’ nog echtgenote betekenen en in de uitdrukking ‘vrouw des huizes’ zoiets als meesteres. In geloof en kerk heeft het woord geen andere betekenissen. Wel is er de laatste decennia meningsverschil over de ‘vrouw in het ambt’. [lees verder]

Abraham en zijn vrouwen

In deze bijdrage over Abraham en zijn vrouwen – Sarah, Hagar en Ketura – komen de complexe verhoudingen van (familie)relaties aan de orde. Hoewel God de leidende figuur is in de verhalen in Genesis, hebben de menselijke verhaalfiguren door hun handelingen een belangrijk aandeel in het verloop van de gebeurtenissen. In de onderlinge relaties tussen Abraham en zijn vrouwen blijken verschillende thema’s centraal te staan. Zo gaat het onder meer over het patriarchaat, belofte, verbond, compassie en trouw. [lees verder]

Seksisme in de kerk

Zelf heb ik er nooit aan getwijfeld of ik als vrouw predikant kon worden, maar de diverse omgevingen waarin ik vertoefde hebben mij met die vraag geconfronteerd. Hoewel ik het er eigenlijk helemaal niet meer over wil hebben, zal ik me in deze laatste van vier blogs nog eens verstaan met dit vraagstuk, vanwege ervaringen die ik als vrouwelijke predikant heb (gehad) in een mannenwereld. Want dat de kerk nog altijd een mannenbolwerk is, hoe groot het aandeel van vrouwen in gemeenten ook mag zijn, is mijn stellige overtuiging.
[lees verder]

Dominee in een patriarchale wereld

Een land als Zuid-Afrika komt op mij heel wat patriarchaler over dan ik in de Nederlandse context gewend ben. Maar of dat ook werkelijk zo is?
[lees verder]

Meer vrouwelijke penningmeesters en meer mannelijke ambtsdragers

De afgelopen vijf weken volgde ik in de rooms-katholieke parochie in Bussum de cursus ‘Geleid door de Geest,’ naast mij nog een protestantse deelnemer en voor het overige leden uit de parochie, het merendeel vrouwen. Het waren stuk voor stuk inspirerende ontmoetingen waarin we ervaringen deelden, over hoe wij de Geest aan het werk zagen in ons leven, in de wereld – en ja, ook in de kerk. [lees verder]

Ze zijn er dus! Zeventig jaar vrouwen in de zending

Wat tref je aan als je zeventig jaargangen van een tijdschrift over interculturele theologie en zending onderzoekt op ‘vrouwen’? Het is een hele reis van jaar naar jaar, van periode naar periode, land naar land, vrouwenbeweging naar vrouwenbeweging. Mooie artikelen, weliswaar met een vaak wat wrange bijsmaak. Vrouwen die werkzaam zijn in het veld van de theologie lijken heel wat te moeten overwinnen. [lees verder]

De vrouw voor wie Jezus buigt

Een van de meest intrigerende verhalen in het Nieuwe Testament vind ik Marcus 7:24-30. Jezus reist naar Tyrus, trekt zich daar terug in een huis en wil niet dat iemand hem kent.
[lees verder]

Vrouw

Wie de bijbel ter hand neemt, dient zich te realiseren dat hij/zij leest in een boek dat in een ver verleden werd geschreven. Mensen blijven weliswaar mensen. Zij worden geboren, groeien op, worden verliefd, delen hun leven met anderen, worden ouder en sterven. Dat neemt echter niet weg dat de maatschappij voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Veranderingen die hun invloed hebben op het gedrag van mensen en op hun visie op de wereld waarin zij leven. Dat geldt in bijzondere mate voor de plaats van de vrouw in de maatschappij. [lees verder]

Waar is ‘het passende’ gebleven?

Onlangs hebben de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) op hun generale synode alle ambten voor vrouwen opengesteld. Dat zorgt voor nogal wat beroering binnen het kerkverband. Maar ook de band met de buitenlandse zusterkerken komt met dit besluit flink onder druk te staan. De discussie is verhit en tegelijk complex omdat ze raakt aan de omgang met de Schrift. Met name de vraag hoe de Schrift als norma normans zich dan verhoudt tot de westerse cultuur wordt steeds prangender.
[lees verder]

Vrouwen van het protestantisme – tegendraads

De viering van ‘500 jaar Protestant’ staat volop in de belangstelling. Overal in het land zien we activiteiten en initiatieven opborrelen. Wie kijkt op de websites van Refo500 en de PKN ziet, dat er bijna dagelijks iets wordt georganiseerd. Toen ik twee jaar geleden werd aangesteld om ‘500 jaar Protestant’ te gaan trekken, kreeg ik alle kans om plannen voor het reformatiejaar te initiëren. Het stond bij mij meteen als een paal boven water, dat er ruimschoots aandacht moest komen voor al die vrouwen, die sinds de opkomst van de reformatie een belangrijke rol speelden binnen het protestantisme.
[lees verder]

Internationale Vrouwendag en vrouwen in de kerk

Terwijl vrouwen zeker de helft van de bevolking vormen, wordt niet op alle plekken in organisaties aan hen een gelijkwaardige positie gegeven. Op de universiteit is dat nog steeds ingewikkeld, en in de katholieke kerk is een nog langere weg te gaan.
[lees verder]

Vrouwen in de Bijbel

Meer dan de Bijbel zelf en vaak meer dan de omringende culturen hebben synagoge en kerk moeite gehad – en gehouden! – met het gegeven dat ook vrouwen door God geroepen kunnen worden. De kunst van de vroege kerk laat zien hoe steeds weer verdonkeremaand is dat roeping niet noodzakelijk een kwestie van ‘Jij bent ’m’ is, maar ook ‘Jij bent haar’ zijn. Vrouwen zijn er in de geschiedenis van kerk en kunst niet goed vanaf gekomen. [lees verder]

Vrouwen verheffen hun stem

Vanaf eind jaren zestig vond de woede onder vrouwen die niet langer een ondergeschikte rol in de kerk wilden spelen, een weg. Ze wilden gelijke behandeling, gelijke kansen, inclusief taalgebruik en bijbelexegese zonder vooringenomen mannelijke bril op. De feministische theologie heeft veel bereikt, maar we zijn er nog niet.
[lees verder]

Gerelateerde uitgaven

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken